ANKARA (AA) – Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, "Dışa açılan 209 hudut kapımızda görevli 2 bin 874 personelimiz, ülkemize gelen ve ayrılan misafirlerimize kültür ve inancımıza yakışır bir nezaket gösterirken, diğer taraftan ülke güvenliğimizi tehlikeye atacak her türlü ihtimal karşısında da hassas ve dikkatli bir tutum sergilemektedir." dedi.
Aktaş, bir otelde düzenlenen "Türk Polisi ve Diğer Kolluk Kuvvetlerinin Seyahat Belgesi Sahteciliği Tespiti ve Risk Analizi Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi"nin kapanış konferansında konuştu.
Türkiye'nin, göç hareketliliğinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Aktaş, bu konuda daha spesifik çalışmalar yapılmasının zaruri olduğunu belirtti.
Başta Suriyeli göçmenler olmak üzere tüm göçmenlerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde ülkelerine dönüşlerini sağlamak için yapılan çalışmalarla göç yönetim sürecine önemli katkılar sunulacağını aktaran Aktaş, Emniyet Teşkilatı olarak özellikle hudut kapılarında gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.
Hudut kapılarındaki güvenlik önlemlerinin hassasiyetle alındığını belirten Aktaş, "Dışa açılan 209 hudut kapımızda görevli 2 bin 874 personelimiz, ülkemize gelen ve ayrılan misafirlerimize kültür ve inancımıza yakışır bir nezaket gösterirken, diğer taraftan ülke güvenliğimizi tehlikeye atacak her türlü ihtimal karşısında da hassas ve dikkatli bir tutum sergilemektedir." dedi.
– "Tüm suç ve suç örgütlerine göz açtırılmamaktadır"
Belge sahteciliği ile hudutlardan giriş çıkış yapmaya çalışan düzensiz göçmenlerle mücadelede, pasaport kontrol görevlilerinin yoğun bir çaba gösterdiğini kaydeden Aktaş, "Suç ve suçluyu erken tespit edebilmede kabiliyet ve mesleki donanımlarıyla sadece düzensiz göçmenlere değil terörden asayişe, kaçakçılıktan narkotik suçlara ve yabancı terörist savaşçılara kadar tüm suç ve suç örgütlerine göz açtırılmamaktadır." diye konuştu.
Bu konudaki başarılar sonucunda Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin polis teşkilatlarının, belge sahteciliğine ilişkin tecrübelerinden istifade etmek için işbirliği ve eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu belirten Aktaş, Sırbistan Sıla Yolu ve Macaristan Dostluk Yolu projelerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Aktaş, suç ve suç bağlantılarının tespiti ile düzensiz göç konusunda ulusal tedbirlerin yanı sıra, uluslararası işbirliklerle yapılan ortak mücadele çalışmalarına aktif katılım sağlayarak kararlılığın net bir şekilde ortaya konduğunu belirtti.
Projenin düzensiz göçle mücadelede işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:
"Başlangıcından bugüne kadar özellikle belge sahteciliğinin tespitine ilişkin kapasite geliştirmeye yönelik eğitimler ve hazırlanan eğitim materyalleri başta olmak üzere pek çok başarılı çalışma gerçekleştirilmiştir. Başarıyla tamamlanan bu projenin, belge sahteciliği ve düzensiz göçün önlenmesi, tespiti ve soruşturması konusunda uluslararası işbirliğimizi daha da güçlendirdiği, sınır aşan suçlarla mücadelemizde ivme kazandırdığı, bu mücadelede aktif rol oynayan tüm birimlerin başarılarına katkı sağladığı muhakkaktır."