TAHRAN (AA) – HAYDAR ŞAHİN – Tatlı alanında birçok çeşide sahip İran'da Türk baklavası da talep edilen lezzetler arasındaki yerini aldı.
Türk baklavası ile tatlı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sayısı gün geçtikçe artarken yoğun ilgiye cevap vermek isteyen mağazalar ise alanlarını genişletiyor.
Müşterilerden gelen talebe yetişmek ve piyasada daha fazla pay sahibi olmak isteyen işletmeler, artık üretimlerini mağazalardan fabrikalara taşıyor.
Tatlı sever Tahranlılar da geleneksel Türk baklavası lezzetini tatmak için daha çok Türk ustaların çalıştığı firmaları tercih ediyor.
Müşteri memnuniyeti için baklavanın kıvam ve lezzetini Türkiye’deki ile aynı seviyede tutmak isteyen işletmeler de ustalarını Türkiye’den getiriyor.
Türkiye’den gelen bazı ustalar şirketlere ortak olmayı bazıları da sadece baklava ustası olarak çalışmayı tercih ediyor.
Tahran’daki bir Türk baklavacısında usta olarak işe başlayan daha sonra fabrika üretim sürecine girilmesiyle ortaklık yoluna giden İrfan Yersel ve fabrikada çalışan Türk ustalar, AA muhabirine konuştu.
Yaklaşık 20 yıldır tatlı sektöründe çalıştığını belirten Mardinli baklava ustası Yersel daha önce Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok ülkede mesleğini icra ettiğini, bir yıldır da Tahran’da çalıştığını söyledi.
– Bir yıl önce tek mağaza ile başladıkları işte 4 şube ve bir fabrikaya ulaştılar
Yersel, gittikleri ülkelerde başarı elde edince mutlu olduklarını, şimdi ise İran’da elde ettikleri başarı ile aynı sevinci yaşadıklarını ifade etti.
Tahran serüvenine bir yıl önce tek mağaza ile başladıklarını aktaran Yersel, "Şimdi 4 şubeye ulaştık. Baklava sektöründe olan diğer arkadaşlar bizden baklava talebinde bulundular. Şu anda üretimi fabrikaya taşıdık." dedi.
Yersel, İranlıların da Türk baklavası yaptığını ancak lezzet ve kıvamının Türkiye’dekinden çok farklı olduğunu belirterek orijinal baklavayı yapmak için bir ay boyunca Tahran’da deneme çalışmaları yaptığını dile getirdi.
– "Lezzetinden ödün vermiyoruz"
Baklavanın kullanılan sudan, beklediği ortamdan bile etkilenen bir ürün olduğunu aktaran Yersel, "Daha önce başka ülkelerde edindiğimiz tecrübeleri de göz önünde bulundurarak orijinal Türk baklavasını yaptık ve başarıyı yakaladık." diye konuştu.
Yersel, Suudi Arabistan’dayken müşterilerden gelen talep üzerine baklavada çeşitli değişikliklere gittiklerini ancak bu değişikliklerin kendilerine dezavantaj olarak geri döndüğünü aktardı.
İran’da çalışmaya başlayınca aynı hataya düşmediklerini belirten Yersel, şunları kaydetti:
"Bu hata bize tecrübe oldu ve aynı hatayı burada yapmadık. Türkiye’de baklava nasıl yapılıyorsa aynı şekilde burada üretiyoruz. Lezzetinden ödün vermiyoruz. Reçetemiz aynı.
Şu anda buradaki kişiler baklava yerken Türkiye’deymiş gibi hissiyat içinde ve o damak tadını alarak yiyorlar. Keyifle tüketiyorlar."
– Günlük 50 kilo ile başladılar, hedefleri ise bir ton
Başlangıçta 4 usta ile günlük 50 kilo baklava üreten bir işletme olduklarını anlatan Yersel, "Şimdi burada 6 Türk ustayla 6 İranlı üretimde çalışıyor. Şu anda kapasitemiz 250-300 kiloya ulaştı, hedefimiz bir ton. İnşallah en kısa sürede bu hedefimizi yakalayacağız." ifadelerini kullandı.
Yersel, en çok tercih edilen ürünlerinin meşhur havuç dilimi baklava olduğunu, müşterilerinin bunu dondurma ve kaymak ile tükettiğini söyledi.
Tahran’da değişik ürünlere ilgi olduğunu ifade eden Yersel, Türkiye’de de çok tüketilen fıstık sarması ve şöbiyetin yanında burma kadayıf, fıstık kadayıfı, su böreği ve sütlü tatlıları da ürettiklerini aktardı.
Yersel, yurt dışında iş yaparken aynı zamanda kültürel tanıtım da yaptıklarını ve bundan da keyif aldıklarını ifade etti.
– Baklavaya gösterilen ilgiden memnunlar
Atölyede fıstık sarması hazırlayan Iğdırlı baklava ustası Muhammed Kandemir de yaklaşık 10 yıldır bu meslekte çalıştığından söz etti.
Kandemir, daha önce farklı işlerde çalıştığını ancak baklava işçiliğinin sanatsal bir tarafı olduğu için bu mesleği seçtiğini ifade etti.
İstanbul’un sayılı firmalarında çalıştığını aktaran Kandemir, halihazırda İran’da mesleğini devam ettirmekten memnun olduğunu dile getirdi.
Kandemir, "İranlı kardeşlerimiz baklavaya yoğun ilgi duyuyorlar, tatlımızı seviyorlar. Biz de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz." dedi.
Gaziantepli baklava ustası Ali Çevik de 25 yıldır bu sektörde çalıştığını ve işini severek yaptığını belirtti.
İran’da tatlıya yoğun ilgi olduğunu ifade eden Çevik, baklavanın tercih edilmesinin de kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.
Çevik, gezmeyi sevdiğini, şimdiye kadar birçok ülkeye gittiğini aktararak, "Mesleğimi yapmak üzere daha önce Irak, Ürdün, Sudan ve birkaç ülkeye gittim. Şimdi son durağım İran. Değişiklik her zaman iyi." dedi.
– Müşteriler, Türkiye kalitesinde baklava yemekten memnun
Başkent Tahran’ın Merzdaran Caddesi’nde bulunan, kapısına astığı Türk bayrağı ve Türk Baklavası yazısıyla dikkati çeken işletmeye gelen müşteriler de ancak Türkiye’de yiyebilecekleri bir lezzete burada ulaşabilmekten memnun.
Bir yandan baklava satışı yapılan diğer yandan masalara servis yapılan işletmede müşteriler tatlı sonrası Türk kahvesi içmeyi de ihmal etmiyor.
Baklava dükkanına Tahranlı arkadaşının tavsiyesi üzerine ilk defa geldiğini söyleyen Tebrizli Mehdi Ferdi, beklentisinin çok üzerinde bir lezzetle karşılaştığını ifade etti.
Ferdi, "Tebriz’de çok güzel İstanbul baklavası var. Burada yediğim baklava çok daha güzeldi. Türk arkadaşlara teşekkür ederim." dedi.
Funda Mirzayi de yıllardır baklava tükettiğini ancak buradan aldığı baklavanın malzemesi ve şerbetinin diğer baklavalardan farklı olduğunu, bu eşsiz lezzete Tahran’da ulaşabildiği için kendini şanslı hissettiğini belirtti.
Ailesiyle ayda iki defa baklava yemek için buraya geldiğini kaydeden Rıza Erdebili ise şunları söyledi:
"Burayı çok seviyorum. Çünkü bütün baklavaları çok lezzetli. Ben bu baklavalardan fıstıklı olanını çok seviyorum. Onun tadına gerçekten bayılıyorum. Lezzeti burada tecrübe ediyorum."