İSTANBUL (AA) – Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gayrisafi yurt içi AR-GE harcamasının GSYH’deki oranının 2020’de yüzde 1,37 iken, 2021’de yüzde 1,40’a ulaştığını, özel sektörün de bu orana yüzde 61,3 ile katkı sağladığını söyledi.
DataExpert’in katkıları ve BMI Business School’un organizasyonuyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Teknoloji Liderleri Zirvesi’nin açılışında konuşan Mandal, depremlerin yaşandığı bölgede hareketliliği gözlemlemek için 500’ü aşkın TÜBİTAK araştırmacısının sahada çalıştığını belirterek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin “asrın felaketi” olarak nitelense de aslında son 500 yılın karasal boyuttaki en büyük afeti olduğunu ifade etti. Mandal, böylesi büyük afetlerin etkisinin daha kısıtlı olması için teknolojik çözümlerin önemini vurguladı.
Gelecek 10 ve 2 yılın küresel risk haritasından örnekler sunan Mandal, şunları kaydetti:
“Bazı güçlüklerle karşıya geleceğiz ve bu güçlüklere göre de bir politika belirleyeceğiz. Doğal afetler konusu hem kısa vadede hem uzun vadede en önemli küresel risk başlığını oluşturuyor. Yalnızca Türkiye için değil, tüm dünya için bu durum geçerli. Ayrıca, doğal afetlerden deprem konusunun, iklim değişikliğiyle beraber eş zamanlı olarak düşünülmesi gerekiyor. Risk haritasına baktığımızda, olasılığı ve etkisi yüksek olan salgın hastalıklar, iklim değişimleri, biyoçeşitlilik ve bu konularda devletlerin yetersizliği, aşırı iklim olayları ki ülkemiz bunları geçtiğimiz yıl belirgin bir şekilde yaşadı, gıda sıkıntısı, su krizi, geçim sıkıntısı, siber güvenlik açıkları, sosyal uyum erozyonu, zorunlu göçmenlik, borç krizleri, uzun süreli ekonomik durgunluk ve devletlerarası ilişkilerde kırılganlık durumlarını görüyoruz. Bunların tek bir nokta olarak değil de, bütünleşik bir şekilde ele alınması gerekiyor.”
Karmaşık risklere karşı geleneksel yöntemlerle çözüm bulmanın zorluğuna işaret eden Mandal, “Evet, finans önemli ama bu riskler daha fazla yetkinlikleri ve kapasitelerin geliştirilmesini gerektiriyor. Nesnelerden ilişki ve iş birliklere doğru dönüş gerekiyor. Kapalı sistemlerden açık, yani bilime doğru dönüşüm gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
– “Teknolojiyi kullanan ile üretenlerin ilişkisi tek yönlü olmamalı”
Hasan Mandal, teknolojiyi üreten ile kullanan kurumların ilişkisinin doğrusal ve tek yönlü olmaması, birbirini geri besleyen bir ilişki kurulması gerektiğini, böylece daha karmaşık olan sorunların çözülebileceğini söyledi.
Teknoloji tabanlı girişim firmalarının, yükselen ekonomilerin en önemli kaldıraçları arasında sayıldığını aktaran Mandal, Türkiye’de bu kapsamdaki firma sayısının son 12 yılda önemli ölçüde artış gösterdiğini kaydetti.
TÜBİTAK “Girişimcilik Destek Programı (BiGG)” aracılığıyla verilen desteklerle kurulan girişim firmalarının söz konusu artıştaki rolüne dikkati çeken Mandal, TÜBİTAK olarak daha çok platform ekosistemini desteklemeyi tercih ettiklerini belirtti.
Mandal, gayrisafi yurt içi AR-GE harcamasının GSYH’deki oranının 2020’de yüzde 1,37 iken, 2021’de yüzde 1,40’a ulaştığını belirterek, “1,4 yeter mi, yetmez. Ancak 1,4’ü gelişim noktası olarak görüyoruz. Ama bundan daha önemlisi, özel sektörün de bu orana yüzde 61,3 ile katkı sağlaması. Bunu teknoloji liderlerinin Türkiye’ye katkısı olarak düşünüyorum. Bu AR-GE harcamasının içerisindeki insan bileşeninin üçte ikisini özel sektörün temsil ettiği firmalardaki insan kaynağımız oluşturuyor.” dedi.
– Zirve “En Etkin 50 Teknoloji Lideri Ödül Töreni” ile sona erecek
HPE ve QNB Finansbank ana sponsorluğunda düzenlenen Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde, global trendlerin şirket stratejilerine ve yatırımlarına etkileri, Türk teknolojisinin global pazardaki yeri, dijital dönüşümün sürdürülebilirliği ile yapay zeka konuları ele alınacak.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmasıyla başlayan program, McKinsey & Company Ortağı Dr. Henning Soller’in “Tech At The Edge: Trends Reshaping Turkey’s Future Digital Business” başlıklı konuşması ve HPE Türkiye Doğu Güney Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Genel Müdürü Güngör Kaymak’ın “Dijital Dönüşümünüz Ne Kadar Sürdürülebilir?” başlıklı konuşmasıyla devam etti.
Zirvede eş zamanlı olarak Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri yuvarlak masa toplantılarında bir araya geliyor. 4 ayrı toplantıda yöneticiler, “Veri Platform Teknolojilerinin Geleceği”, “Supply Chain Dünyasında Değişim, Dönüşüm ve İnsan Kaynakları”, “Geleceğin e-Ticaretindeki Teknolojik Yatırımlar ve Öncelikler” ve “Stratejik İş Kararlarında İleri Düzey Analitik Desteği” konularını masaya yatıracak.
Zirvenin ardından DataExpert iş birliğiyle yürütülen ve şubat ayında Milliyet Executive dergisinde açıklanan “En Etkin 50 Teknoloji Lideri Ödül Töreni” gerçekleşecek. Törende Koç Holding, BSH, AXA Sigorta, Şişecam, Yapı Kredi, Yıldız Holding, Eczacıbaşı Holding, ASELSAN, Enerjisa gibi şirketlerden En Etkin 50 Teknoloji Lideri’ne ödülleri takdim edilecek.