ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köy Yaşam Merkezleri’nde çocuk, genç ve yetişkinlerin aynı zamanda, aynı mekanda eğitim görmesini sağlayarak, hayat boyu öğrenme felsefesinin benimsetilmesini istediklerini belirterek, “Açılışını yaptığımız 2 bin yerle önümüzdeki yıl sonuna kadar tüm köylerimizde bu merkezlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “2000 Köy Yaşam Merkezinin Açılış Töreni”ne katıldı.
Hazırladıkları tüm bütçelerde en büyük payı, eğitim ve öğretime verdiklerini ifade eden Erdoğan, eğitim öğretim güçlenmeden, Türkiye’de gençliğin yetiştirilemeyeceğini söyledi.
Eğitim bütçesini yıllık 7,5 milyar liradan aldıklarını, geçen sene itibarıyla 304 milyar liraya çıkardıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Halihazırda görüşmeleri devam eden 2023 bütçemizde eğitime tahsis edilen kaynak toplam 651 milyar lirayı bulmakta. Kütüphanesi, laboratuvarları, spor salonları, çalışma atölyeleri ve diğer imkanlarıyla okullarımızın çehresini tamamen değiştirdik. Toplam 750 bin yeni atamayla öğretmen sayımızı 1 milyonun üzerine çıkartarak, eğitimci başına düşen öğrenci sayısında OECD ortalamasını da yakaladık.
Ders kitaplarından yardımcı kaynaklara öğrencilerimizin tüm temel ihtiyaçlarını gidererek, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirdik. Öğrencileri formatlayan ideolojik eğitim müfredatı yerine evlatlarımızın yeteneklerini keşfetmeyi amaçlayan özgürlükçü bir modeli hakim kıldık. Kur’an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi’nin aralarında olduğu seçmeli derslerle evlatlarımıza erken yaşlardan itibaren kültürünü, inancını ve medeniyet değerlerini öğrenme imkanı getirdik. Birileri buram buram faşizm kokan sebeplerle kız çocuklarımızın okula gitmesine mani olurken, biz tüm kademelerde bu engelleri kaldırdık.”
– “Ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 90”
Okul öncesi eğitime yönelik yatırımlarla 5 yaş okullaşma oranının yüzde 11’den yüzde 97’ye çıktığına işaret eden Erdoğan, “Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı ise yüzde 90’ları buldu.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgün eğitim çalışmalarıyla çocuk ve gençlere ulaşırken, yaygın eğitim faaliyetleriyle de 85 milyona eğitimin kapılarını açtıklarını dile getirdi.
Okuma yazma seferberliklerinden meslek edindirme kurslarına, sosyal-kültürel faaliyetlerden aile eğitimlerine kadar pek çok alanda vatandaşların hayat boyu öğrenme süreçlerine katkı sunduklarına dikkati çeken Erdoğan, “Meslek edindirme ve halk eğitimi kurslarımıza, özellikle kadınlarımızın gösterdiği yoğun ilgiden gayet memnunuz. Eşimin de destek verdiği Aile Okul Projesi, aile kurumuna yönelik tehditlerin arttığı günümüzde önemli bir ihtiyacı karşılıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Erdoğan, milli ve manevi değerlerin öğrencilere aktarılması, aile içinde sağlıklı ilişkilerin kurulması, ev yönetimi, öğrencilere rehberlik edilmesi gibi konularda yürütülen çalışmaları çok kıymetli bulduğunu anlattı.
Mart ayından bugüne 400 bini aşkın vatandaşın Aile Okulu Projesi’ne katılmasının milletin de meseleyi sahiplendiğini gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, “İnşallah, bundan sonra da gerek mevzuat düzenlemeleriyle gerek bu tür projeler vasıtasıyla aile müessesesini korumayı sürdüreceğiz.” dedi.
– “Eğitimde ulaştığımız noktayı önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz”
Dünya değişirken Türkiye’nin yerinde saymasının düşünülemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, “Eğitim konusunda ulaştığımız noktayı önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Mevcut kazanımlarımızın üzerine sürekli yenilerini eklemenin mücadelesini veriyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın gidişatını da göz önüne alarak yeni durum ve şartlara ayak uydurmaya çalıştıklarını belirtti.
Türkiye’nin ihtiyaçları, milletin talepleri doğrultusunda gereken her türlü adımı attıkları ve atacaklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Köy Yaşam Merkezleri, bu çabaların geçmişle geleceği mezcetme irademizin bir ürünüdür. Burada gaye, tek parti döneminde yapıldığı gibi milletimizin inancına, kültürüne, değerlerine aykırı hayat tarzı dayatması asla değildir. Büyüklerimizden dinlediğimiz, insanımızın yüreğine adeta bir hançer gibi saplanan o utanç sahnelerinin tekrar yaşatılmasına izin vermeyiz. Köy kültürünü aşağılayan, köylüyü zulüm ve zorbalıkla tedip etmeyi amaçlayan eski örnekler, artık birer acı hatıradan ibarettir. Biz bu merkezlerimiz vasıtasıyla Anadolu irfanının en saf halini temsil eden köylerimizi, günümüzün imkan ve araçlarıyla yarına hazırlıyoruz. Bilgi ve teknolojik gelişmeleri köylerimize taşıyıp, ihtiyaç duydukları eğitimi sağlayarak, köylerimizin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kullanılmayan köy okulu binalarının, anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürerek, aktif eğitim birimleri haline getirdiklerini söyledi.
Köy Yaşam Merkezleri’nde genel, mesleki ve teknik kurslardan, tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarına kadar geniş bir yelpazede programlar gerçekleştirdiklerine değinen Erdoğan, bu yıl köylerde ve Köy Yaşam Merkezleri’nde açılan 8 bin 507 kursa, yüzde 72’sini kadınların oluşturduğu 122 bin 664 vatandaşın katıldığını bildirdi.
– “Tüm köylerimizde bu merkezlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kursların yaygınlaşmasıyla, köy ve mahalle okulu uygulama bahçeleri, arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığının da desteğiyle üretim yapılacağını ifade etti.
Bu üretimden elde edilen gelirin bu merkezlerin ihtiyaçları için kullanılacağı bilgisini veren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Köy Yaşam Merkezlerimizde çocuk, genç ve yetişkinin aynı zamanda, aynı mekanda eğitim görmesini sağlayarak, hayat boyu öğrenme felsefesini insanımıza benimsetmek istiyoruz. Açılışını yaptığımız 2 bin yerle birlikte önümüzdeki yıl sonuna kadar tüm köylerimizde bu merkezlerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Muhtarlarımız olarak, bu süreçte sizlere de önemli sorumluluklar düşüyor. Sizlerden muhtarı olduğunuz köy ve mahallelerdeki kardeşlerimizi, Köy Yaşam Merkezlerimize yönlendirmenizi bekliyorum. Emekleriniz ve gayretleriniz için, her birinize şimdiden teşekkür ediyorum. Mahallelerinizdeki, köylerinizdeki her bir kardeşime, muhabbetlerimi iletmenizi rica ediyorum.”
Erdoğan, açılışını yaptıkları Köy Yaşam Merkezi’nin köylere, Türkiye’ye, vatandaşlara hayırlı olması temennisinde bulundu.
Eğitime katkı sağlayan, destek veren tüm vatandaşlara da teşekkürlerini sunan Erdoğan, “Köy Yaşam Merkezi modelini eğitim sistemine kazandıran Milli Eğitim Bakanlığı ile projeyi destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlıklarımızı huzurlarınızda tekrar tebrik ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef Tutak’ta bir otobüsün devrilerek yanması sonucunda 7 vatandaşımız rahmetli oldu. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim beterinden korusun diyorum. Tüm Tutak’lı kardeşlerime, milletimize başsağlığı temennimizi bu vesileyle iletiyorum.” ifadesini kullandı.
– Törenden notlar
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdiminde bulundu.
Daha sonra Aydın Yenipazar, Bingöl Merkez Kuruca, Sakarya Serdivan Uzunköy ve Trabzon Akçaabat’taki Köy Yaşam Merkezleri ile canlı bağlantı gerçekleştirildi.
Açılış öncesi, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç dua etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de bulunduğu heyetle kurdele keserek merkezlerin açılışını yaptı.
Ankara Güzel Sanatlar Lisesi tarafından müzik dinletisinin sunulduğu törende, köy yaşam merkezlerine ilişkin tanıtım videosu gösterildi.
(Bitti)