ANKARA (AA) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çekya ile ticari ilişkileri daha da genişletmek arzusunda olduklarını belirterek, “Türk müteahhitlerimiz, 2021 yılında, 67 ülkede 24 milyar dolar tutarında proje üstlendiler. Çekya’daki altyapı projelerinde de yer almayı Türk müteahhitlerimiz istemektedir.” dedi
Türkiye ile Çekya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan “Türkiye-Çekya İş Forumu”, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ve Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy’in de katılımıyla TOBB Sosyal Tesisler’de gerçekleştirildi.
Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Çekya ile ticari ilişkileri daha da genişletmek arzusunda olduklarını söyledi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2021’de yaklaşık 4,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu rakamı rahatlıkla, çok kısa sürede, 5 milyar doların üzerine çıkarabileceklerini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’ye yönelik Çekya yatırımlarının 700 milyon dolara yaklaştığını belirterek, bu yatırımların artması için bu ülkenin firmalarını Türkiye’ye beklediklerini kaydetti.
Çekya’ya daha fazla Türk yatırımcının gitmesi için de birlikte çalışmaya hazır olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Türk müteahhitlerimiz, 2021 yılında, 67 ülkede 24 milyar dolar tutarında proje üstlendiler. Bunlar arasında enerji santralleri, kara yolu, tünel ve köprüler bulunuyor. Çekya’daki altyapı projelerinde de yer almayı Türk müteahhitlerimiz istemektedir.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin girişimci bir ülke olduğuna işaret ederek, ülkenin otomotiv, beyaz eşya, konfeksiyon başta olmak üzere pek çok sektörde Avrupa’nın ana tedarikçisi olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği’nin (AB), kendi dışında, en çok otomobili Türkiye’den ithal ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz yatırımlar ve yatırımcılar için son derece cazip fırsatlar sunmaktadır. 2002’de 6 bin olan uluslararası şirket sayısı şu anda 75 binin üzerine çıkmıştır. AB ile Gümrük Birliği’ne ilaveten, pek çok ülkeyle yaptığımız serbest ticaret anlaşmalarıyla, yaklaşık 1 milyar nüfusa, gümrük olmadan Türkiye’de üretilen malları gönderebilmekteyiz.” ifadesini kullandı.
– Transit geçiş belgesi kotasının 25 bine yükseltilmesi çağrısı
Hisarcıklıoğlu, Türk iş insanlarının AB ülkeleri ile ticaret ve iş ilişkilerini zorlaştıran konulara da değinerek, şunları kaydetti:
“Birincisi, özellikle ticari faaliyetlerde bulunmak isteyen Türk iş insanlarımızın AB vize başvuru süreçlerinde yaşadıkları sıkıntılar. İkincisi, Gümrük Birliği’nin modernizasyon konusu. Bu konuda Türk ve Avrupa iş dünyaları olarak aynı fikirdeyiz. Bir an önce Gümrük Birliği’nin modernizasyonu müzakerelerinin başlatılmasını istiyoruz. Son olarak, yaşadığımız önemli bir sıkıntıyı da Bakan Sikela ve heyetinin dikkatine sunmak istiyorum. Çekya, Türkiye’den Batı Avrupa ülkelerine ve özellikle Almanya’ya kara yolu ile yapılan taşımalarda son derece önemli bir transit ülke konumuna gelmiştir. Batı Avrupa’ya yönelik taşımalarımızda Slovakya-Çekya-Almanya güzergahının Türk taşımacıları arasında her geçen gün önemi artıyor. Taşımacılarımız, Slovakya geçişlerinde hiçbir sorun yaşamıyor. Çekya’dan alınan kısıtlı sayıdaki transit geçiş belgesi, Batı Avrupa’ya yönelik ihracatımız açısından yetersiz kalmaktadır. Lojistik sektörümüz, Çekya transit geçiş belgesi kotasının 25 bine yükseltilmesini beklemektedir.”
– Sikela ve Dlouhy’nin konuşmaları
Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela da Türkiye’nin, ülkelerinin en önemli ticaret ortaklarından olduğunu söyledi.
İkili ticaret hacminin 2021’de olduğu gibi 2022’de de gelişmekte olduğunu ifade eden Sikela, ilişkileri daha da geliştirmek için Türkiye’de bulunduğunu dile getirdi.
Sikela, ziyaretin iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını da kaydetti
Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy de yarın İstanbul’da çeşitli firmalarla bir araya geleceklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye son yıllarda çok odaklandığımız bir ülke. Türkiye’deki iş insanları iş yapma alışkanlıkları ve çalışkanlıkları sebebiyle iyi nama sahip. Bu özellikleri son yıllarda Türkiye’nin modern teknolojileri ve modern sanayiyi geliştirmesindeki başarısının da sonucu. Sizin dinamizminizden öğreneceğimiz çok şey var. Ekonominizi nasıl kalkındırdığınıza bakıp öğreneceğimiz çok şey var. Sadece enerji ve altyapı değil başka alanlarda da iş birliğimizi nasıl geliştirebileceğimizin yanıtlarını arıyoruz.”
Türkiye’nin gittikçe güçlenen bir ülke olduğuna dikkati çeken Dlouhy, vize ve kara yolu taşımacılığı alanlarındaki sorunun çözümü için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.