ROMA (AA) – Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğince, Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde Türk yemeklerini pişirme atölyesi düzenlendi.
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş'ın, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Roma Türk Kültür Merkezi'nde ev sahipliği yaptığı etkinliğe, farklı ülkelerin Vatikan'a akredite büyükelçileri ile eşleri ve Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük katıldı.
Atölyede davetliler, eldiven ve önlükler giyerek, Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden içli köfte, yaprak sarması, mantı ve sigara böreğini, Büyükelçi Ulutaş ve Büyükelçilik aşçısı Mustafa Pehlivan ile hazırladı.
Hataylı olan Büyükelçi Ulutaş, misafirlerine özellikle içli köftenin hazırlanışı konusunda yardımda bulundu.
Davetliler, Türk mutfağının önde gelen tariflerini tüm incelikleriyle öğrenirken, daha sonra hep birlikte yemek yeme fırsatı buldu. Konuklar, Türk yemeklerini çok beğendiklerini ifade etti.
Büyükelçi Ulutaş, ev sahipliklerinden dolayı YEE Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Zafer Kıyıcı ve yemeklerin hazırlanmasındaki katkıları için aşçı Pehlivan'a teşekkür etti.
Etkinlik kapsamında Gaziantep'i ve mutfağını tanıtan bir film de gösterildi.
– "Herkese Türk yemeği yapmayı öğretmek istedik"
Büyükelçi Ufuk Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Mutfağı Haftası sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir tarafında dış temsilciliklerimizde kutlanıyor. Biz de biraz farklı bir şey yapıp, gelenlere Türk yemeğini ikram etmektense herkese Türk yemeği yapmayı öğretmek istedik." ifadelerini kullandı.
Ulutaş, konuklarının en çok hangi lezzeti yaparken zorlandığıyla ilgili şunları kaydetti:
"Genel olarak oldukça mutlu olduklarını söyleyebilirim. En zoru içli köfteyi hazırlaması. En çok onda zorlanmışlar. Daha çok hamurun ince bir şekilde hazırlanmasının biraz zor olduğunu söylediler ama hepsi tadından gerçekten hoşlandıklarını belirtti. Bütün bu deneyimlerinden sonra Türkiye'yi ziyaret etmenin ne kadar önemli olduğu noktasında bir görüş birliğine vardıklarından bahsettiler. Umarım yakında Türkiye'yi görüp, Türkiye'nin zenginliklerini bizzat sahada görme fırsatları olur."
– "Böyle bir etkinlik çok iyi bir fikir"
Bulgaristan'ın Vatikan Büyükelçisi Bogdan Patashev de Büyükelçi Ulutaş'a davet için teşekkür ederek, "İçli köfte çok lezzetliydi. Dış kısmını ince yapma konusunda uzmanlaştığımı düşünüyorum ama sonuçlarını sonra göreceğiz. Bu etkinliğe katılmaktan son derece memnunum, bu şekilde değerlerimizi paylaşıyoruz. Bu harika yemekleri yapmayı kaynağından öğrenmek müthiş bir zenginlik. Bu deneyimi mevkidaşlarımla yaşamaktan son derece mutluyum." dedi.
Panama'nın Vatikan Büyükelçisi Miroslava Rosas Vargas ise "Böyle bir etkinlik çok iyi bir fikir. Bugün burada olmaktan son derece mutluyum. Türk yemeklerini gerçekten çok seviyorum. Nasıl yapıldıklarını öğrenme fırsatı bulduk. Benim için şuradaki (mantı) zordu çünkü çok küçük. Sarmayı çok beğendim ancak onu da yapması kolay değil. Bir de içli köfte yapmayı öğrendim. Umuyorum ki hepsi güzel olmuştur." ifadelerini kullandı.
Etkinlik dolayısıyla Büyükelçi Ulutaş'ı tebrik eden Vargas, burada yaptıkları lezzetleri Türkiye'de yerinde de tatmak istediğini söyledi.