İSTANBUL (AA) – Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Özbekistan Bankalar Birliği (UBA), İslami finans sektörünün geliştirilmesi amacıyla Özbekistan'ın Taşkent şehrinde bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.
TKBB açıklamasına göre, MoU'ya imzalar TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural ve UBA Genel Müdürü Bakhtiyar S. Khamidov tarafından atıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İsmail Vural, TKBB adına, 4 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'da temelleri atılan ve genel olarak finans sektörü, özel olarak da Türk devletleri adına önemli bir kilometre taşı olan "Türk Devletleri Teşkilatına Üye Devletlerin Bankalar Birlikleri Konseyi"nin üyelerinden biri olmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Kurulan konseye istinaden ikili ilişkileri daha da ileriye taşımayı ve özellikle İslami finans alanında bölgedeki stratejik ortaklığı güçlendirmeyi hedeflediklerini aktaran Vural, şunları kaydetti:
"Bugün ayrıca ülkemizde İslami/katılım finans sektörünün oluşması için önemli bir adım daha atmaktayız. Bu MoU ile TKBB ve UBA arasındaki bu ortaklık, her iki kuruluş için de İslami finans alanında iş birliği alanlarını keşfetme ve Türkiye'nin bu alandaki 40 yıllık deneyiminden yararlanma fırsatı sunmaktadır.
UBA ile kapasite geliştirme, sertifikasyon, eğitim ve işbaşı deneyim programları, çalıştay gibi ortak girişimlerde bulunarak İslami finans ürün ve hizmetleri hakkında farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye Katılım Bankaları ile Özbekistan bankaları arasında doğrudan iletişim kurulmasına katkıda bulunmayı da istiyoruz."
Bakhtiyar S. Khamidov ise bu mutabakat anlaşmasının imzalanmasının, paydaşları TKBB ile iş birliğini yoğunlaştıracağını ve İslami bankacılık alanındaki uzun yıllara dayanan deneyimlerinden en iyi şekilde faydalanılmasını sağlayacağını belirterek, "Özbekistan, İslam Kalkınma Bankası ile birlikte ticaret finansmanı kullanan projeleri başarıyla uygulamaktadır. Diğer atılacak adımlar, yakın gelecekte gerekli olan tüm yasaların kabul edilmesi ve bireysel İslami bankacılık ürünlerinin tanıtılmasıdır.
TKBB'ye bu inisiyatifleri için teşekkür ediyor ve İslami bankacılığın yaygınlaşması için bu alanda eğitim ve diğer tüm faaliyetleri kapsayan ortak projelerin uygulanmasına olan ilgimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Açıklamaya göre, bu şekilde kurulan iş birliklerinin, İslami bankacılığın yaygınlaşmasını sağlayan ortak çalışmalar yoluyla her iki ülkede ekonomik büyümeyi teşvik etmesi, bilgi aktarımını kolaylaştırması, en iyi uygulamaların paylaşılması ve Özbekistan pazarının ihtiyaçlarını karşılayan yeni İslami bankacılık ürün ve hizmetleri geliştirmesi bekleniyor. Ayrıca, tarafların insan kaynağının İslami finans alanındaki yetkinliklerini güçlendirmek için ortak eğitim ve teknik kapasite geliştirme programlarının organize edilmesi hedefleniyor.
Bu iş birliği aynı zamanda reel sektörün ve müşterilerinin iyi tasarlanmış ve değer odaklı ürün ve hizmetlerle desteklenmesi için fırsatlar sağlayacak.