BERLİN (AA) – Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Almanya'daki Türk toplumu temsilcilerine yönelik bir iftar verdi.
Berlin Büyükelçiliğindeki iftara Alman DIşişleri Bakanlığı Güneydoğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'den sorumlu Genel Müdür Büyükelçi Susanne Schütz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Büyükelçilik birinci müsteşarı Fulya Yücekök Türkiye'de yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında depremin ardından birçok ülkenin yardıma koştuğunu hatırlatarak, "Türkiye, hiçbir ülkenin ulusal imkanlarıyla başa çıkamayacağı çaptaki bu felaketin hemen sonrasında 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin desteğini yanında bulmuştur. Alman makamları ve sivil toplum kuruluşlarınca, depremi takip eden ilk saatlerden itibaren arama-kurtarma desteği sağlanmış, bilahare ayni ve nakdi yardımlar gönderilmiştir. Almanya 108 milyon avro maddi yardımı, AB mekanizması içinde sağladığı 121 milyon avro resmi nakdi taahhüdü ve yardım kuruluşu THW’nin 343 ton ayni yardımıyla AB içinde başı çekmiştir." dedi.
Son olarak Alman ordusunun Hatay Altınözü’nde sahra hastanesi kurduğuna dikkati çeken Yücekök, "Alman dostlarımız, kara günde yanımızda olduklarını göstermişler iki ülke arasında özellikle son 60 yılda kurulan insani bağlar, bu musibet münasebetiyle de olsa, gözlerimizde somutlaşmıştır. Bu vesileyle, Alman makamlarına ve toplumuna, depremden keza zarar gören Suriye ile birlikte ülkemize gösterdikleri dayanışma ve tüm destekleri için bir kez daha içten teşekkürlerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Fulya Yücekök Almanya'daki Türk toplumunun da yardımlarının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "10 bin tonu aşkın yardım malzemesi ülkemize nakledilmiştir. Türkiye’nin en büyük diasporası niteliğindeki Almanya Türk Toplumunun bu seferberliğinin, benzeri olmadığını ve buradaki toplumumuzun gerek ayni gerek nakdi desteğinin dünyada başı çektiğini gururla söylemek isterim." şeklinde konuştu.
– Türk toplumu Almanya’da maalesef halen birçok sorun ve sınamayla karşı karşıya
Yücekök Türk toplumunun “ikinci vatan” benimsedikleri Almanya’da halen birçok sorun ve sınamayla karşı karşıya kaldıklarına dikkati çekerek, "Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve okullarda gençlere yönelik dahil olmak üzere ayrımcılık, bu sınamaların başında gelmektedir." dedi.
Solingen ve Hanau’daki gibi pek çok ırkçı saldırıların hafızalarda derin yaralar açtığını kaydeden Yücekök şunları kaydetti:
"Sadece Türk ve Müslüman oldukları için Almanya’daki insanlarımızın, evlerinin, iş yerlerinin, camilerinin günümüzde dahi saldırılara uğruyor olması, Almanya’da ırkçılıkla kökten mücadelenin kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini göstermektedir. Bu faciaların, tekrarlanmamak üzere unutturulmaması ve ırkçılık tehlikesine, bunun siyasi tezahürleri de dahil olmak üzere, güçlü bir direnç kültürüyle karşı durulması kritik önemi haizdir. Nefret, ırkçılık ve ayrımcılığın her türüyle, tüm imkanlar kullanılarak topyekun mücadele edilmesi, Alman makamları ve toplumundan haklı beklentimizdir."
Fulya Yücekök, Türkiye'nin düşman ve eli kanlı terör örgütleriyle mücadelesinde Almanya'nın daha fazla destek vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.