BAĞDAT (AA) – HAYDAR KARAALP – Irak'ın başkenti Bağdat'ta günümüzde kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılan tarihi Osmanlı Kışlası ramazan gecelerinde halkın önemli uğrak noktaları arasında yer alıyor.
Dicle Nehri kenarındaki Osmanlı Kışlası, Bağdat'ın kültürel mirasında önemli yer tutuyor. Bağdat Valisi Namık Paşa tarafından 1861'de yapımına başlanan kışla, bir sonraki Vali Mithat Paşa zamanında 1870'de tamamlanmış.
Tarihi kışla, geniş bahçesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle bugün Bağdat'ta önemli bir buluşma noktası konumunda. Halk ramazanda da geç saatlere kadar Osmanlı yadigarı kışlada vakit geçiriyor.
Bazı aileler evde orucunu açtıktan sonra sosyal yaşama katılmak için buraya gelirken bazıları da yemeğini yanında getirip iftarını burada açıyor.
AA muhabirine konuşan Ali Cuayfi, "Iraklı aileler, uzun süre keder ve şiddetle adeta iç içe yaşadı. Bu insanlar psikolojik olarak rahatlayabilecekleri yerlere ihtiyaç duyabiliyor. Halk özellikle ramazanda kışlaya gelip yeşil alanda güzel vakit geçiriyor. Burası Iraklı ailelerin en çok rahatladığı yerlerin başında geliyor." dedi.
Osmanlı Kışlası'nda iftar sonrası sanat, resim, edebiyat gibi alanlarda kültürel etkinlikler düzenlendiğine dikkati çeken Cuayfi, kışlanın tüm dönemlerde entelektüellerin uğrak yeri olduğunu söyledi.
"Dünyanın her yerinde toplumların sosyal hayatı sürdürmesinin başat şartı güvenliktir." diyen Cuayfi, Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalan bu tarihi esere sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.
– "Iraklı aileler, böylesi istikrarlı ve güvenli ortamlara özlem duyuyor"
Iraklı akademisyen Dr. Şakir Vadi el-Şerkavi de tarihi kışlanın birleştirici özelliğine vurgu yaptı.
Şerkavi, "Ramazan dışında her cuma Iraklı vatandaşların uğrak yeri kültürel güzelliğiyle bilinen kışladır. Bağdat Belediyesi, Iraklı aileler için ramazan dolayısıyla kışlayı ışıklarla süsledi. Iraklı aileler, onları parçalara ayıran mezhepçilik sonrası böylesi istikrarlı ve güvenli ortamlara özlem duyuyor. Mezhep savaşı bittikten sonra Iraklılar yine birleşecek ortamları buldu, onlardan biri de Osmanlı Kışlası'dır." diye konuştu.
Bağdat'taki kışlanın Osmanlı yadigarı olduğunu hatırlatan Şerkavi, "Bu kışlada Osmanlı askerleri kalırdı. Osmanlı askerlerinin geçit törenleri de 'Meydan' denilen bölgede gerçekleşirdi. Kışla ve Meydan'ın yanı sıra Osmanlı'ya ait Hükümet Sarayı binası da hala varlığını koruyor." dedi.
Iraklı akademisyen, Bağdatlıların sosyal yaşama karıştığı Osmanlı Kışlası'nın bir zamanlar kapalı olduğunu, 2003'teki işgalin ardından buranın ilk defa 2010'da halka açıldığını aktardı.
Şerkavi, "Bu kışla, 2010 sonrası Iraklı aileler için istikrarlı bir yuvaya dönüştü. Kışla, ramazan dışında özellikle cuma günleri yüzlerce aileye ev sahipliği yapar. Burada sosyal aktiviteler hiç eksik olmaz." dedi.
Iraklı Um Muhammed de ramazan akşamları Osmanlı Kışlası'nda düzenlenen etkinliklere yoğun ilgi olduğunu ve kışla bahçesinde çocuklarıyla güzel vakit geçirdiklerini söyledi.