İZMİR (AA) – İzmir’deki fay hatlarının depremselliğinin tespiti için Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesindeki Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından toprak gazı ölçümleme projesi başlatıldı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Nükleer Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu İçhedef’in “İzmir Fayının Depremselliğinin Toprak Gazı Anomalilerinden Yararlanılarak Değerlendirilmesi” projesi, TÜBİTAK ARDEB-1001 Deprem Araştırmaları Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Projeye ilişkin bilgi veren Doç. Dr. İçhedef, yıkıcı depremlerin yaşandığı İzmir’de kent merkezinden geçen faylar hakkında bilgi sağlayacak kısıtlı sayıda saha çalışması yapıldığını ifade etti.
Toprak gazı ölçümlerinin, aşırı şehirleşmenin olduğu metropollerde yer altından salınan gazlar vasıtasıyla doğal süreçler hakkında bilgi verebildiğini anlatan İçhedef, şunları kaydetti:
“Fay hatları ve zonları, göreli olarak yüksek geçirgenlik değerlerine sahip olduklarından karasal olarak üretilen gazları atmosfere kolayca çıkarabilirler. Gazların göçü, fay kırıklarında belirgin olmakla beraber yer kabuğu hareketlerinden oldukça fazla etkilenmektedir. Bu sebeple toprak gazındaki bu gazlar gömülü, tanımlanmamış fayların tespit edilmesi ve depremlerin ön kestirimi gibi birçok bilginin üretilmesinde kullanılabilmektedir. Proje kapsamında toprak gazı ölçümleri, İzmir fayında Balçova-Narlıdere ve Pınarbaşı segmentlerinin depremsellik açısından farklılıklarını belirlemede kullanılacak.”
Açıklamada görüşlerine yer verilen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da İzmir’in yakın zamanda üzücü bir deprem yaşadığını hatırlatarak, “İzmir, depremselliği yüksek bir bölgede yer alıyor. Bu sebeple bu alanda yapılacak her bir bilimsel çalışma, hayati önem taşıyor. TÜBİTAK’ın da bu hassasiyetle açtığı Deprem Araştırmaları çağrısı kapsamında projemiz desteklenmeye uygun görüldü.” değerlendirmesinde bulundu.