BRÜKSEL (AA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın turizmin bütün kollarında zengin olanaklara ve çeşitliliğe sahip olduğunu belirterek, 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesini bir fırsat olarak gördüklerini, kentin tanıtımını başta Türk dünyası ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Avrupa Parlamentosunda (AP) AB-Türkiye Dostluk Grubu Genel Sekreteri İpek Tekdemir-Rupp’un girişimleriyle, moderatörlüğünü AB Komisyonu Sektör Başkanı Michael Rupp’un yaptığı “Bursa’da Sürdürülebilir Turizm ve Yeşil Yatırım: Sürdürülebilir Yeşil Geçiş için Çok Taraflı Diplomasi” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve Türk Devletleri Teşkilatı Avrupa Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Büyükelçi Janos Hovari’nin yanı sıra Düşünce kuruluşu Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü Samuel Doveri Vesterbye, Marriot International Türkiye Satış Direktörü Vuslat Dağlı, UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da katıldı.
– “Sürdürülebilir uygulamalar konusunda iyi bir profile sahip”
Raev, teşkilatın en üst organı olan Daimi Konseyin kararıyla Bursa’nın 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini, bu kapsamda sayısız etkinlik gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu süreçte hem TÜRKSOY hem Bursa Büyükşehir Belediyesi hem de AB organları arasında iş birliği noktasında ilişkiler geliştirilmeye devam edildiğini, Kovid-19 salgınının etkileri ile Ukrayna’daki savaşın küresel turizm hareketliliği ve yeşil dönüşüm konularını ana gündem maddeleri haline getirdiğini belirtti.
Raev, Bursa’nın Türkiye ekonomisini şekillendirmekte etkin bir role ve yeşil, sürdürülebilir uygulamalar konusunda oldukça iyi bir profile sahip olduğunu vurguladı.
– “Bursa’nın 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesini bir fırsat olarak görüyoruz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş da Bursa’nın turizmin bütün kollarında zengin olanaklara ve çeşitliliğe sahip bir kent olduğunu belirterek, şehrin, kültür turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi konularında önemli avantajları olduğunu vurguladı.
Bursa’nın Körfez ülkelerinden turist alan ve Avrupalılar tarafından da çokça tercih edilen bir şehir olduğunu ifade eden Aktaş, “Bursa’nın 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesini bir fırsat olarak görüyor, kentimizin tanıtımını başta Türk dünyası ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede gerçekleştiriyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
– “Bursa Türkiye ekonomisinin lokomotifi”
Büyükelçi Hovari de Türkiye ile bağı olduğunu, yıllar içerisinde ülkedeki modernleşme yönündeki değişikliklere tanıklık ettiğini, bu çerçevede Bursa’nın tarihsel olarak, hem kültür açısından önemli hem de Türkiye ekonomisinin lokomotifi niteliğinde olduğunu aktardı.
Toplantının ardından AB-Türkiye Dostluk Grubu Kurucusu ve Avrupa Parlamentosu Polonya Milletvekili Richard Czarneski’nin ev sahipliğinde Azerbaycan Devlet Sanatçısı Turan Manafzade’nin piyano resitali eşliğinde Türk Kültür Günlerinin açılış etkinliği düzenlenecek.