İSTANBUL (AA) – İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) iş birliğinde düzenlenen İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO) İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını ikinci kez açtı.
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve İTO Başkanı Şekip Avdagiç katıldı.
Programda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Gültepe, İstanbul’un dünyada sayılı moda şehirleri arasında yer aldığını vurguladı.
"IFCO dayanışmanın bir sonucudur. Ortak akıl ve birlikte çalışmanın sonuçlarının hem ülkeye hem sektöre hem de bizlere ne derece faydalı olduğunu görmekteyiz." diyen Gültepe şunları kaydetti:
" İnşallah bütün sektöre bu kapsamda örnek bir çalışma olur. İHKİB ve diğer birlikler adına İstanbul'u moda merkezi Anadolu'yu da üretim üssü yapma gibi bir misyona sahibiz. O yüzden gerek tasarımcılarımızın gücü, gerekse sektörümüzdeki iş insanlarımızın bilgi birikimiyle. İstanbul bu kapsamda kendini ispat etmiş durumda.
Her ne kadar İstanbul sektörde liderlik yapıyorsa da İzmir, Denizli, Mersin ve Bursa bu konuda özellikle yapmış olduğumuz birlik, beraberlik, çalışmaları neticesinde de özellikle Türkiye'de yapılan ihracatın yüzde 90'nını bu birliklerimiz gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla hem dünyaya entegrasyon hem de kalite ve kaliteli üretim tecrübesiyle ülkemizin üretimine, istihdamına, ihracata katma değer üretmeye devam ediyoruz."
Gültepe, Türk moda endüstrisi ve hazır giyim sektörünün dünyaya entegrasyonu, kalitesi ve üretim tecrübesiyle Türkiye'nin ihracatına değer katmaya devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"2021'i 20,3 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatan sektör, yıl başından bu yana 13,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 22 Ağustos itibarıyla geçen yıla göre yüzde 11,2 artıda. Hazır giyimde ülkemizin en büyük pazarı Avrupa Birliği (AB). Buraya avro ile ihracat yapıyoruz. Oysa ham madde ve ara malı ithalatımız karşılığında ağırlıklı olarak dolar ödüyoruz.
Ocak-temmuz döneminde parite kaynaklı kaybımız hazır giyimde 800 milyon dolar, genel ihracatta 7 milyar doları buldu. Avro dün yeniden bir doların altına geriledi. Paritenin yanı sıra Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlardaki resesyon beklentisi ihracatımız ve ihracatımız için bir risk oluşturuyor."
Karşılaşılan zorluklara rağmen iyimser olduklarını ifade eden Gültepe, "Her şeye rağmen ben iyimserliğimi korumak istiyorum. 2022'ye genel ihracatta 250 milyar dolar, hazır giyimde 23 milyar dolar hedefi ile başlamıştık. Parite ve resesyona rağmen yıl sonu hedeflerimizi tutturacağımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
-"IFCO'yla sektörün ihracatını artırmayı hedefliyoruz"
İTO Başkanı Avdagiç ise konuşmasında IFCO'nun önemine vurgu yaparak, birçok yabancının ilgi gösterdiği bu fuarla sektörün ihracatını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
İstanbul isminin her yere çok yakıştığını ancak böylesine önemli bir fuarın isminde İstanbul olmasının çok değerli olduğunu belirten Avdagiç, bu fuarda dünyayı ağırladıklarını söyledi.
Avdagiç, Gültepe'nin 23 milyar dolarlık bir ihracat sözü olduğunu hatırlatarak, "Sayın başkanın 2022 yılı için 23 milyar dolarlık bir ihracat sözü var. Ben bunu aşacaklarına eminim." ifadelerini kullandı.
Bazı zorluklara rağmen Türkiye'nin önünde önemli fırsatlar olduğunu kaydeden Avdagiç, Türkiye'nin önündeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirdiğini ve bu anlamda sektörün önünü açtığına dikkati çekti.
Avdagiç, İTO olarak her sektörün uluslararası çapta büyük bir fuarı olmasını kapsayıcı fuarcılık şeklinde nitelendirdiklerini belirterek, "Bu ilkeyle yola çıkan sektörlere de fuar alanı tahsisinden organizasyona kadar her türlü katkıyı sunuyoruz. Biliyoruz ki, şirketlerimizi de, sektörümüzü de, ekonomimizi de büyütecek olan bu anlayıştır." yorumunu yaptı.
-"IFCO'ya yurt dışından büyük ilgi var"
İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fuarlar Komitesi Başkanı Mustafa Paşahan da konuşmasında küresel pazarlardaki resesyon beklentilerine rağmen IFCO'ya yurt dışından büyük ilgi olduğunu söyledi.
Hazır giyim ve konfeksiyonun, Türkiye'nin dünyada en başarılı olduğu sektörlerden biri olduğunu ve çok daha yukarıları hedeflediklerini vurgulayan Paşahan, İstanbul'u moda merkezi ve Anadolu'yu üretim üssü yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.