SAMSUN (AA) – Samsun'da, "Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kurul Üyesi Ünal Sade, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, çocukları önemsediklerini, bu yönde önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'de insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli görev ve misyonları bulunduğuna işaret eden Sade, "Hem kurumsal kapasitelerin paylaşılması hem bilgi ve tecrübelerin paylaşılması anlamında öncü bir protokolümüz var. Sınırlı sayıda üniversite ile başlattığımız bu çalışmada OMÜ de var. Güzel etkinlikleri hep birlikte yapacağız." dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1989'da kabul edildiğini, Türkiye'de ise 1921'den beri bayram, 1927'den bu yana da çocuk bayramı olarak kutlanan bir gün bulunduğunu hatırlatan Sade, "Bizim vazgeçilmez değerlerimiz var. Bunlardan bir tanesi yaşlılar ve çocuklar. 32 yıldır çocuk hakları ile ilgili bir sözleşme var ama bu topraklarda çocuklarımız kadim bir değerdir. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara ne kadar yatırım yaparsak yapalım, yetersizdir. Bu etkinlik de o bağlamda çok anlamlı." ifadesini kullandı.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da insan haklarının dünyadaki en önemli sorunlardan biri, bu konudaki mağduriyetlerde en fazla bedel ödeyen kesimin de çocuklar olduğuna dikkati çekti.
Çocukların kendi varlıklarını, geleceklerini, haklarını bilmeleri ve bunu özümsemiş şekilde eğitim hayatlarını sürdürmelerini istediklerini dile getiren Ünal şunları kaydetti:
"Bu nedenle üniversitedeki bir grup arkadaşımızla ortaöğretimdeki arkadaşlarımızı belirli etkinlikler, atölye çalışmalarıyla farkındalık oluşturmak, bunun da topluma bir şekilde yankılanmasını arzu ediyoruz. İnsan hakları, çocuk hakları ve kadın hakları çok sıklıkla kullanılan bir kavram. Çocuk, anne ve babaya, devlete ve insanlığa bir emanettir. Çocuğun aile ortamından başlamak suretiyle yeni evlenenlere anne-baba eğitiminin verilmesi, kendilerine emanet olarak verilen çocuğun büyütülmesi ve geliştirilmesi noktasında yükümlülükleri ve bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda farkındalık eğitimine ihtiyaç duyuyoruz. Medyadaki haberlere baktığımızda bunun ne kadar acil ve gerekli olduğunun farkındayız."
Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ise "Bir çocuk gülerse dünya güler" anlayışıyla hareket ettiklerini anlatarak, "Ülkemizde belki çocuk hakları noktasında pek mağduriyet yok ama Filistin, Suriye, Afganistan ve mazlum coğrafyalarda çocuklarla alakalı çok ciddi anlamda farkındalığın oluşması, çocukların yetim ve öksüz büyümemesi anlamında çocuk haklarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuk haklarının farkındalığının oluşması, Türkiye'deki çocukların bunun farkındalığını yüksek sesle çıkarması ve çocukların yaşanabilir bir dünyada olmasının önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılan çocuklar, öğrenci atölyelerinde resim ve el beceri çalışması gerçekleştirdi. Yüzleri boyanan çocuklar palyaçolar eşliğinde eğlenceli zaman geçirdi.
Etkinliğin ardından çocuklar hazırladıkları pankartlarla yürüyüş gerçekleştirdi.